Elsősorban a gyerekeket és a tiniket érinti, de sok felnőtt is hajlamos a rosszullétre autóban. A hányinger különösen azoknál jelentkezhet, akik a hátsó ülésen utazva, lehajtott fejjel videojátékoznak vagy filmet néznek.

Az ásítozás és az izzadás figyelmeztető jelei lehetnek annak az állapotnak, amely azért jön létre, mert az agy látás révén kapott jelei eltérnek a fül egyensúlyozó szervei által közvetített jelektől. Mivel szemmel nem érzékeli a mozgást az agy, azt hiszi, hogy az ember egy mérgezés miatt hallucinál és ezért vészmegoldásként igyekszik eltávolítani a gyomorból a mérget.

A kisbabákat nem érinti az autós émelygés; mert az csak a járást követően kezdődik. Ugyanakkor a házi kedvencek is szenvedhetnek ettől az állapottól, sőt – meglepő módon – a tengerészek megfigyelték, hogy a jelenség még az aranyhalakat is sújthatja.

Ford által a tengeribetegség szakértőinek bevonásával felnőtteken végzett új kutatás szerint azok az utasok, akik egy rövidebb út során képernyőt néztek, átlagosan 10 perc elteltével rosszul lettek. Az araszoló forgalom a kanyargós utak tovább rontanak az utasok kétharmadát keserítő helyzeten.

Mérgezést feltételez az agy, ezért igyekszik hányással menteni a helyzetet

Mérgezést feltételez az agy, ezért igyekszik hányással menteni a helyzetet

A fenti problémával az autógyártók is foglalkoznak, ahogy Eike Schmidt, az aacheni Ford Kutatási és Innovációs Központ kutatómérnöke elárulta:. „A komfortérzet kulcsfontosságú tényező a jövő autóinak tervezési folyamatában, és mi minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy visszaszorítsuk az autós émelygés jelenségét.”

Olyan megoldások jöhetnek szóba, mint a képernyők magasabbra szerelése így láthatóvá válik az út mindkét oldala. De olyan kísérletek is zajlanak, hogy az utastérből ki nem látó utasok jó előre figyelmeztetést kaphatnak az olyan eseményekről, mint a kanyargós út vagy az erős bukkanót tartogató híd. Addig is a vezetők tehetnek a legtöbbet az utasaikért, mert a simább vezetési stílus nagy mértékben csökkenti a hányingert. Az utasnak pedig érdemes minél stabilabban tartani a fejét és lehetőleg úgy ülnie, hogy jól kilásson.