A Nissan X-Trail legmagasabb, Tekna felszereltségű kivitelére épül az a különleges kivitelű, mindössze 1200 példányban készülő X-Scape, amelynek legkülönlegesebb tartozéka egy Parrot Bebop 2 típusú, repülő kamera – azaz egy drón.

A fél kilogramm tömegű szerkezet akkumulátora egy feltöltéssel 25 perc üzemidőt tesz lehetővé, a 14 megapixeles kamera képét stabilizátor teszi remegésmentessé, és a távirányítón kívül egy különleges szemüveg is tartozik hozzá, amelyen keresztül úgy láthatjuk a szerkezet által továbbított képet, mintha mi magunk repülnénk.

A más felhasználók számára feláras nyomon követő funkciót a Nissan már kifizette az ügyfelek helyett: a drón ilyenkor vizuális és GPS-alapon tájékozódva halad, tehát nem szükséges irányítani. A drónhoz és kiegészítőihez egy hátizsák is tartozik, így nemcsak az autóból vagy annak közvetlen közeléből filmezhetünk, hanem akár túrázni is magunkkal vihetjük.

Az X-Scape kizárólag a 130 lóerős 1,6 literes dízelmotorral rendelhető. Alapfelszerelés a navigációs rendszer, a tetősín és a panoráma napfénytető. Holttérfelügyelet, mozgótárgy-felismerés funkcióval felvértezett környezetfigyelő kamera, intelligens vészfékrendszer, sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és jelzőtábla-felismerés is jár. Azt viszont a vásárló maga döntheti el, hogy öt- vagy hétszemélyes kivitelben kéri autóját.