Egy férfi tett bejelentést március 21-én 23 óra körül a rendőrségre arról, hogy Fordjával létavértesi háza előtt leparkolt úgy, hogy az indítókulcsot benne hagyta, és az autóval valaki elhajtott.

A rendőrök azonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható H. Istvánt. A nyomozás adatai szerint a helyi férfi ismerte a sértettet, és ki akarta próbálni az ingatlan előtt hagyott autót, ezért azzal Debrecenben meglátogatta barátnőjét.

H. István a látogatást követően a gépkocsival Létavértes irányába közlekedett, amikor feltehetőleg nem megfelelően választotta meg a jármű sebességét, és egy szalagkorlátnak csapódott. A balesetben az autó összetört, így azt H. István hátrahagyta, és gyalog indult tovább Létavértesre.

A gyanúsítottnak másnap tudomására jutott, hogy a rendőrök keresik, ezért önként feladta magát. A nyomozók a 19 éves férfit gyanúsítottként hallgatták ki, beismerő vallomást tett, valamint megállapították, hogy H. István nem rendelkezik vezetői engedéllyel.

A rendőrség a nyomozást április 3-án befejezte és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal továbbította a járási ügyészség részére.