A Mercedes-Benz még ősszel mutatta be EQ tanulmányát, amely nem egyszerű autó, hanem egy leendő új márka első képviselője. Az elektromos személyautók útjába azonban jókora akadályt készül gördíteni Kína, pontosabban az egyik kínai állami autógyár.

A Chery ugyanis két éve vezette be eQ névre keresztelt, kétajtós villanyautóját, így most panasszal éltek az ország szabadalmi hivatalánál, és szeretnék megtiltani a Daimlernek, hogy az ázsiai országban használja a nevet.

A Mercedes tavaly ősszel, akkor még saját zászlaja alatt mutatta be az EQ tanulmányt; a tervek szerint 2025-re 10 elektromos modellt fognak forgalomban állítani.

A Mercedes nem kommentálta a kínai értesülést.

Ha a hatóságok igazat adnak a Cherynek, azzal megfúrják a Daimler egész projektjét, mert Kína hatalmas, ráadásul (állami ösztönzésre) igen gyors tempóban fejlődő e-autó piacnak számít.

Visszanyal a fagyi: jogsértés miatt hőbörög Kína 2
Visszanyal a fagyi: jogsértés miatt hőbörög Kína 3

A helyzet pikantériája, hogy a Chery ellen másfél évtizede a General Motors emelt panaszt szellemi tulajdon megsértéséért: szerintük (és mások szerint is) a kínaiak QQ kisautója a Daewoo Matiz pimasz másolata volt. Az eQ pedig nem más, mint a QQ villanymotoros kiadása…