Árverésen keresnek gazdát a világ legrégebbi Vespájának. Az 1946-ban gyártott robogó az úgynevezett “0 sorozat” 3-as számú prototípusa. Az 1003 alvázszámú robogó az összes valaha készült Vespa közül a harmadik példány, eladási árát 250 000 és 300 000 euró (77-92 millió forint) körüli összegre becsülik. A mindössze 60 darabban gyártott sorozat 1-es és 2-es számú prototípus már nem létezik.

Az árverés már elkezdődött, és március 28-án zárul, a rajongók a catawiki.hu-n licitálhatnak (részletek itt).

A Vespa története a második világháború idejére nyúlik vissza. A Piaggio eredetileg harci repülőgépeket gyártott, de a második világháború után nem folytathatta tevékenységét a korábbi olasz-német együttműködés miatt. A Piaggio ezért 1946-ban úgy döntött, hogy robogók gyártására áll át. A Vespák igen hamar népszerűvé váltak Olaszországban. Az 1953-ban Audrey Hepburn főszereplésével bemutatott Római vakáció című film, amelyben a robogónak is fontos szerep jutott, a mai napig élő kultusszá emelte a Vespát.

Számos különleges autóhoz hasonlóan a Vespa robogók is egyre értékesebbé válnak az idő múlásával. Egy 1970-es évekből származó Vespa robogó például eredeti árának ötszörösét is érheti manapság.