Csúcsra tör a benzinár

Nem fest túl kedvező képet az üzemanyagárak alakulásáról az MTI legfrissebb grafikája.

Messze van ugyan a korábbi 400 forint feletti csúcs, de jól látható az alábbi grafikonon, hogy hazai üzemanyagok ára -egy törést leszámítva – folyamatosan emelkedik az elmúlt  egy évben. 60-70 forinttal tankolunk most drágábban, mint 2016 elején.

Download.aspx

Áprilisban azonban biztosan lesz árcsökkenés. Egy tavaly nyáron hozott törvénymódosítás kimondja, hogy amennyiben a negyedévenkénti felülvizsgálat során az olaj irányadó hordónkénti nemzetközi árának két és félhavi átlaga 50 dollár alá kerül, akkor a benzin literjére nettó 125 forint jövedéki adó rakódik. Ha az érték ez alá kerül, akkor a benzinárból nettó 120 forint jár a költségvetésnek jövedéki adó címén. A két érték különbsége a 27 százalékos áfával együtt több mint hat forint.

A gázolaj esetében az eltérés jelentősebb: 50 dolláros olajár alatt itt 120,35, efelett 110,35 forint a nettó jövedéki adó. A kettő különbsége bruttóban közel 13 forint.

Mivel októberig az olajár nem lépte át az 50 dollárt, a szabály nyomán a negyedik negyedév elején ugrott a jövedéki adó, jelentősen megemelve az akkor 340 forint körüli tarifákat. Jelenleg az árak az 55 dollár körüli szinten beállni látszanak, valószínű az árcsökkentés.

– Tudod mik a legmenőbb japán termékek? Nézd meg! – 

Forrás: Fotó: MTI
Kapcsolódó címkék: benzinár

Kommentek