A januárban életbe lépett új szabályok alapján, ha valaki például december 31-én adja be a kérelmét a jogosítvány vagy útlevél meghosszabbítására, de január 1-jén született, akkor az új okmány érvényessége 9 év és 1 nap lesz, hiába 10 évre fizette ki az alkalmassági vizsgálat díját – idézte fel a Vezessen is nagy vihart kavart ügyet a Hvg.hu.

Hiller István képviselő az ügyben parlamenti kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, akinél “az új szabályozás jogpolitikai indokairól, az elérni kívánt eredményekről, a szabályozás célszerűségét alátámasztó érvekről” érdeklődött. Konkrétabban azt akarta megtudni, miért kötötték a jogsi érvényességét a születésnaphoz.

Rövid válaszában a belügyminiszter csak annyit közölt, hogy az új szabályok a személyi és az útlevél érvényességét a születésnaphoz kötötték, ezzel összhangban kapcsolták hozzá ezt a dátumot a jogosítványokhoz is.

“A módosítások eredményéképpen valamennyi személyazonosításra is alkalmas okmány érvényességi ideje – a könnyebb ügyintézés érdekében – az ügyfelek születésnapján jár le, ezzel elősegítve az okmányok érvényességi idejénék ügyfelek általi nyomon követhetőségét” – írta.