A tavaly nyáron hozott törvénymódosítások kimondják, hogy amennyiben a negyedévenkénti felülvizsgálat során az olaj irányadó hordónkénti nemzetközi árának két és félhavi átlaga 50 dollár alá kerül, akkor a benzin literjére nettó 125 forint jövedéki adó rakódik – írta a Népszava.

Ha az érték ez alá kerül, akkor a benzinárból nettó 120 forint jár a költségvetésnek jövedéki adó címén. A két érték különbsége a 27 százalékos áfával együtt több mint hat forint.

A gázolaj esetében az eltérés jelentősebb: 50 dolláros olajár alatt itt 120,35, efelett 110,35 forint a nettó jövedéki adó. A kettő különbsége bruttóban közel 13 forint.

Mivel októberig az olajár nem lépte át az 50 dollárt, a szabály nyomán a negyedik negyedév elején ugrott a jövedéki adó, jelentősen megemelve az akkor 340 forint körüli tarifákat. Január 1-jével az autósoknak mondhatni pechjük volt, ugyanis az olajárak azt megelőző két és félhavi átlaga egy december eleji ugrás miatt csupán néhány dollárcenttel maradt el az adócsökkentést jelentő 50 dollártól. Azóta viszont a helyzet egyértelmű, ugyanis az árak az 55 dollár körüli szinten beállni látszanak, vagyis szinte biztosan jön az árcsökkentés.