Nem kell feltétlenül gigantikus nagyváros ahhoz, hogy látványosan nagy gondot jelentsen a parkolás kérdése leginkább a belvárosban. Budapesten is jelentős gondokat okoz a parkolás, ezért a nyilvános parkolók monitorozását és a szabad helyek felismerését lehetővé tevő rendszeren dolgozik a Magyar Telekom.

Az okos parkolókhoz betonba helyezett szenzorokat kell alkalmazni, ami tartalmaz egy, az eddigieknél költséghatékonyabb NarrowBand IoT modult, valamint az ehhez szükséges áramforrást, ami akár egy ceruzaelem is lehet. A szenzor alapvetően inaktív, csupán akkor küld jelet, ha fölé áll egy autó. Igazán hatékony akkor lesz a rendszer, ha az ügyfeleket egyenesen a szabad helyre tudják majd navigálni egy mobilos applikáció segítségével.

Ezek az eszközök alacsony sávszélességen és viszonylag ritkán kommunikálnának, ezért kevés áramot fogyasztanak, így nincs szükség elektromos hálózat kiépítésére. Egy vagy két ceruzaelemmel akár tíz évig is működhetnek. A rendszer alkalmas még adatok továbbítására, árukövetésre, valamint hő- és vízfogyasztást mérő digitális eszközökhöz is kapcsolható.