Norbi sok év szemüvegesség után úgy döntött, hogy belevág, és megműtteti a szemét. Az idén 20 éves Sasszemklinikát választotta, ahol Sasszem FEMTO lézerkezelésen esett át. Ez a kezelés gyors és fájdalommentes, ami a bajnok számára nagyon fontos volt. A műtét után mindössze pár óráig tapasztalta a fényérzékenységet, de estére már probléma nélkül tudott gyakorolni szimulációs programján is.

kep1

Bajnokok kezelése

Kevesen tudják, hogy a Norbi által választott FEMTO eljárás az egyetlen, amit a NASA űrhajósai és a NAVY vadászpilótái számára is engedélyeznek. Az engedélyeztetést megelőző 50 évben az asztronautáknak semmilyen lehetőségük nem volt arra, hogy technikai segédeszközökkel javítsák a látásukat. A jelölteknél kritérium a tökéletes látás, s az esetleges látásproblémát sem szemüveggel, sem kontaktlencsével nem korrigálhatják. Próbáljon csak meg valaki kontaktlencsében a világűrbe utazni, vagy szemcseppet csöpögtetni a szemébe – a súlytalanság állapotában, ez értelmetlen küzdelem lenne.  2007-ben, 10 év és 11 millió lézerkezelés tapasztalata után a NASA és a US NAVY zöld utat adott a Sasszemklinika által is használt FEMTO-technológiának. Mivel egyetlen asztronauta kiképzése 3 millió €-ba kerül a NASA-nak, így érthető a hosszú évekig tartó kritikus hozzáállás. Az asztronauták számára csak a tökéletes lehet elég jó, így a FEMTO kétlézeres eljárást hosszú ideig tesztelték. A teszteket olyan fizikai terhelések mellett folytatták, amik a hétköznapok során sosem lépnének fel. Szimulálták például azt, milyen környezeti hatások érik a szemet akkor, amikor valaki katapultál. A testnek ilyenkor szembe kell néznie a nagyon erős légellenállással, a nagy hőmérséklet-különbségekkel, s ezekhez társul még a gyorsulási erő is. Vizsgálni kellett ezek hatását a már kezelt szaruhártyára is. A tesztek jó eredményeket hoztak, így a NASA és a NAVY engedélyezte a pilóták számára is a kétlézeres látáskorrekciót.

Norbi látása jobb, mint korábban szemüveggel

Norbi látásélessége a Sasszem FEMTO eljárásnak köszönhetően 120 % lett, ami jobb, mint korábban szemüveggel vagy kontaktlencsével. Ezzel a látással már olyan apró részleteket is meglát, amit az átlagos, egészséges látású emberek nem vesznek észre. Nézd meg Norbi beszámolóját a kezelésről:

 

Norbi most már boldogan várja, hogy a következő versenyszezonban tesztelhesse új „képességeit”. Neked sem kell tovább várnod, hiszen a jó látás mindenki számára fontos az utakon. Jelentkezz ingyenes alkalmassági vizsgálatra most, hogy a jövőben Te is biztos kezekben tarthasd a kormányt!