A FÖRI sajtószolgálatának közleményében azt írták, a vizsgálat célja az érvénytelen, valamint az érvényes, de jogszerűtlenül használt igazolványok visszatartása, visszavonásának kezdeményezése, a hamis vagy meghamisított okirattal visszaélések visszaszorítása.

A január végi akció tapasztalata az, hogy szükség van az ellenőrzés rendszeres ismétlésére, amire a FÖRI kiemelten készül – hangsúlyozták.

A közterület-felügyelő szabálysértés esetén ötvenezer forint helyszíni bírságot szabhat ki, a szabálytalanul várakozó gépjárművet elszállíthatja vagy kerékbilincset tehet rá. A parkolási igazolvány okirat, amelynek meghamisítása, jogosulatlan használata bűncselekmény.

Az első akciósorozat főként a korlátozott forgalmú övezetekbe mozgáskorlátozottak igazolványával behajtók, valamint a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeken állók ellenőrzésére terjedt ki.

Később vizsgálják a díjfizető övezetekben mozgáskorlátozott-igazolvánnyal fizetés nélkül várakozókat és a bevásárlóközpontok azon parkolóit is, amelyek közterületnek minősülnek.