A General Motors jelenlegi akkumulátorgyárában, a Detroittól délre fekvő Brownstown városában fog működni az az üzem, ahol a GM és a Honda közös fejlesztésű hidrogén-üzemanyagcelláját fogják fejleszteni. A 85 millió dolláros – a felek között egyenlő arányban megosztott – beruházással létrejövő létesítmény 2020-tól termel majd, és csaknem 100 embernek ad munkát.

A General Motors és a Honda valójában nem most fog hozzá a közös fejlesztéshez: már három és fél évvel ezelőtt bejelentették, hogy új generációs üzemanyagcellás, illetve hidrogéntároló megoldásokat fognak együttes erővel fejleszteni. Azóta közös erővel, egy csapatként dolgoznak a feladaton, hogy kompakt, megfizethető üzemanyagcellát kapjanak.

Honda North America

A különösebb fakszni nélkül Fuel Cell System Manufacturing (FCSM) névre keresztelt vegyesvállalat vezetését egy háromtagú testületre bízzák: az FCSM mellett a Honda és a General Motors is delegál egy-egy igazgatót. Az elnöki tisztet egymás között rotálják majd.

A két cég eddig összese 2220 szabadalmi bejegyzést birtokol az üzemanyagcella-technológia terén, a General Motors az első, a Honda a harmadik legtöbb szabadalmi kérelmet nyújtotta be 2002 óta.