A bűnügy vádlottjai közül öt nő a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodákban ügyintézőként dolgozott. Munkájuk közé tartozott, hogy járművek forgalomba helyezésével, műszaki állapotával kapcsolatos közhiteles nyilvántartásba adatokat rögzítsenek.

A vádlottak közül hatan, mint ügyfelek, az okmányirodákban mások nevében intézték a műszaki vizsgával, tulajdonosváltozással, forgalomba helyezéssel összefüggő ügyeket. A járművek tulajdonosaival további hat vádlott tartotta a kapcsolatot úgy, hogy a járműveket egy vádlott sem látta.

A járművek többsége tehergépkocsi, mezőgazdasági jármű, régebbi típusú személygépkocsi volt. Ezek közül egyet sem vittek műszaki vizsgára, eredetiségvizsgálatra. Ezzel szemben hamis műszaki adatlapot készítettek, két vádlott pedig egy rétsági és egy veresegyházi vizsgaállomáson valótlan adatokat igazolt a járművek eredetiségvizsgálatáról.

A hamis háttérokmányokat a gödöllői, az aszódi, az oroszlányi és a pétervásárai okmányirodába vitték. Ott a beavatott ügyintézők – a bűnügy öt vádlottja – tudtak arról, hogy minden irat hamis. Ennek ellenére átvették az okiratokat, és valótlan adatokat rögzítettek a gépjármű-nyilvántartásban.

2012 júliusa és 2014 decembere között a vádlottak mintegy 650 járműre rögzítettek valótlan adatokat a hamis iratok alapján. A Gödöllői Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntettével vádolja a vádlottakat, akiknek bűnösségéről a Gödöllői Járásbíróság fog dönteni.