Utólagos vásárlással is elkerülhető lenne a büntetés, ha az autópálya matricák egy adott időn belül visszamenőleg is érvényesek lennének, ez pedig az lehetőséget teremtene, hogy az úthasználó csak abban az esetben vegyen matricát, ha megbizonyosodik róla, hogy ellenőrizték például olyan esetben, ha a szakaszon meglát egy matrica-ellenőrző gépkocsit. Ezt válaszolta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az L. Simon László országgyűlési képviselő által feltett írásbeli kérdésre.

L. Simon azt szerette volna megtudni, hogy a kormány változtat-e a 10 napos matricák érvényességén. A képviselő szerint méltánytalan, hogy ha valaki este veszi meg ezt a matricát, akkor egy napot veszít azokhoz képest, akik reggeli órákban vásárolnak. Hiszen a szabály szerint a jogosultság a kezdő, plusz 9 napra érvényes. L. Simon javaslata alapján ezt vagy úgy lehetne feloldani, hogy a vásárlás pontos idejétől számítson az érvényesség, vagy legyen érvényes már aznap visszamenőleg.

Fónagy válaszából kiderül, hogy a kormány nem tervez változtatást 2017-től, de folyamatosan vizsgálják az átalakításának lehetőségét. Ennek eredményeként például már elővételben meg lehet vásárolni a 2017-es évre szóló megyei matricákat.

Évekkel ezelőtt egy technológiai kiskapunak köszönhetően utólag is megvásárolható volt a matrica, mert a rendszer csak napi rendszerességgel vetette össze a kamerák által rögzített rendszámokat az adatbázissal. Ez a lehetőség azonban megszűnt és a jogszabály szerint a jogosultságot előre meg kell vásárolni.