1989 májusában mutatkozott be a Nissan Skyline egyik legnépszerűbb generációja, az R32-es kódjelű modell, melynek egy páratlanul csodálatos formában megőrzött példányát dobják kalapács alá az RM Sotheby’s januári aukcióján Arizona államban. A sötétszürke kétajtós órájában csupán 23 360 kilométer van, így nem csoda, hogy kicsattanó állapotnak örvend, amihez azért jócskán hozzájárult az értő és szerető gazdik sora is.

A gépháztető alatt található sorhatos motor teljesítménye a szigorú japán előírások miatt el sem éri a 300 lóerőt, ám az autóbolond fejekben nem ritkán megfordulnak ennél többszörösen erősebb darabok is, ami nem véletlen. A Skyline GT-R 2,6 literes, RB26DETT kódú hathengeres motorja híresen jól bírja, ha néhány aprósággal bosszúsabbá teszik. Pedig a remek összkerékhajtás már alapállapotban is maradéktalanul aszfaltra tudja vinni a körülbelül 370 Nm nyomatékot. Mindez a precíz kéziváltóval és egy ügyes sofőrrel párosítva eszeveszett gyorsulásokra lehet képes.

1989-nissan-skylline-gt-r-r32-auction (2)Ám ebből az élményből aligha jut majd ennek az akár több, mint 20 millió forintnyi dollárt is érő hibátlan Skyline GT-R-nek. Cserébe viszont új tulajdonosa egy igazi múzeumi darabbal gazdagodik, amit remélhetőleg ebben az állapotban őriz majd meg az utókornak.