A Kalifornia államban élő Joseph Schwab még másfél évvel ezelőtt tartott hazafelé a munkából, amikor megállította őt egy rendőr. Az ittas vezetőket ellenőrző szerv azt állította, Schwab agresszíven vezetett, és bevágott elé a sztrádán. Amikor azonban előkerült a szonda, nyilvánvalóvá vált, hogy a férfi egy korty alkoholt sem fogyasztott.

A rendőr nem adta fel: vérvételre küldte az autóst, a labor pedig kimutatta, hogy egyáltalán semmilyen tiltott szer nincs a szervezetében. A férfit ennek ellenére két hét múlva, január 11-én bíróság elé állítják. A vád: koffein hatása alatt vezette gépjárművét.

A serkentő hatású anyagot valóban kimutatták Schwab szervezetében, ám a nyugati világban sehol nem tilos kávéfogyasztást követően autóba ülni. Annyira nem, hogy például a Mercedes-Benz álmosságfigyelő rendszere egy kávéscsésze-piktogram megjelenítésével ösztönzi pihenőre az álmos sofőrt, a Fiat pedig opciós tartozékként kávéfőzőt kínál egyik modelljéhez.

fiat-500l03

Kávéfőző a Fiat 500L fedélzetén

Az alperes jogi képviselője szerint rossz tréfáról lehet csupán szó, és indítványozta, hogy az ügyet még azelőtt ejtsék, hogy az ügyészi hivatal lejáratná magát.