A Ford, a Volkswagen csoport, a BMW csoport és a Daimler közös erővel építene ki villanyautó-töltő hálózatot a nagy európai közlekedési útvonalak mentén, jelentették be ma reggel az autóipari szereplők képviselői, akik „példa nélküli együttműködésről” beszélnek.

A megállapodás célja, hogy rövid időn belül rendelkezésre álljon egy olyan, nagyszámú töltőállomásból álló hálózat, ami akkumulátoros elektromos autókkal is lehetővé teszi a hosszú távú közlekedést.

Közösen építenének gyorstöltő hálózatot az autógyártók 1

Szabványok, szabványok: nem egyszerűsíti le a helyzetet az autógyártók kezdeti fafejűsége

Az akár 350 kW teljesítményű töltőket felvonultató hálózat a jelenlegi legnagyobb teljesítményű töltőknél is számottevően gyorsabb töltést tesz lehetővé.

A hálózat kiépítése már 2017-ben kezdetét veszi, a tervek szerint Európa összesen 400 pontján állítanak fel töltőket, 2020-ra pedig már több ezer nagy teljesítményű töltőpontról beszél a közlemény.

A projekt sikerének a kulcsa, hogy megfelelően gyors töltőket helyezzenek ki, mégpedig optimálisan megállapított pontokra. A tervezet egyenáramú töltőállomások telepítését szorgalmazza, a 350 kW teljesítmény befogadására képes autók villámgyorsan feltölthetik akkumulátoraikat.

BMW töltőállomás valahol az USA-ban, ahol már egy éve zajlik egy hasonló projekt a BMW és a VW közreműködésével

BMW töltőállomás valahol az USA-ban, ahol már egy éve zajlik egy hasonló projekt a BMW és a VW közreműködésével

A négy résztevő  – a BMW, a Daimler, a Ford, valamint a VW-csoport részéről a Porsche és az Audi egyenlő partnerként vesznek részt a projektben, és igyekeznek további autógyártókat, illetve más regionális partnereket is bevonni.