Elektromos kocsikkal működő közösségi autóbérlő (carsharing) szolgáltatást vezetne be a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) – írja szerdai számában a Magyar Idők.

A lap értesülései szerint a BKK a fővárostól kapott megbízás alapján dolgozik a Budapest-biciklihez (Bubi) hasonló koncepció tervein. A carsharing előre regisztrált felhasználók számára nyújt rendszeres gépjárműbérlési lehetőséget, lényege, hogy a felhasználók a saját gépjármű előnyeit élvezhetik a tulajdonlás állandó költségei és kötöttségei nélkül.

A lapnak Sződi János, a hasonló szolgáltatást már üzemeltető  Avalon Car(e) Services Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a carsharing azoknak a belvárosban élő vagy dolgozó embereknek éri meg, akik évente tízezer kilométernél kevesebbet autóznak. ( Itt írtunk korábban a szolgáltatásról)

A szolgáltatás előnyei, hogy nem kell autót vásárolni, finanszírozni, biztosítást kötni, garázst bérelni, szervizeltetni, mosatni, téli-nyári gumikat cserélni, tankolni, csupán interneten foglalni és használni.

Az évi több tízezer kilométert autózó emberek számára azonban Sződi János szerint továbbra is kedvezőbb a saját gépkocsi.

Külföldön már több városban működik hasonló megoldás, így Bécsben és Párizsban sincs szükség saját autóra, hogy valaki kocsival járhasson. Korábban is voltak tervek a Fővárosban autómegosztó szolgáltatása, meglátjuk, hogy a pletykán túl is van-e valami ebben a hírben.