Szlovákiában hamarosan bevezetik, hogy az éves e-matrica nem naptári évre, hanem a vásárlástól számított 12 hónapra lesz érvénye, a magyar Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban továbbra sem tervezi, hogy nálunk ilyen irányú változtatásokat tegyen – írja a Napi.hu.

Az NFM indoka az, hogy a másfél évtizedes szokásjogon túl a naptári éves érvényesség fenntartása mellett szól a környező országok gyakorlata is: a cseh és osztrák használati díjas rendszerek ugyanígy működnek. A szlovákról nem tettek említést.

A tárca azt is felhozta a rendszer védelmében, hogy az autósok sok lehetőség közül választhatnak, az éves mellett ott van a heti, a havi és a megyei matrica. Ráadásul, ha valaki év közben dönt a fizetős szakaszok rendszeres használata mellett, akkor előre megveheti a havi jogosultságokat akár az év hátralévő időszakára is. A havi matrica persze fajlagosan drágább mint az éves, a 12 darab 57 360 forintba kerül, szemben az éves 42 980 forintjával. Utóbbi egyébként 13 hónapig érvényes (a következő év január végéig), de ennek nincs sok jelentősége, ha valaki rendszeresen vásárolja.

Ráadásul sokan nem is tudnak erről a lehetőségről. Korábban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. is készített egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a nem túl gazdaságos vásárlások oka részben az információhiány. Június 1-jétől ugyanis már nem nagyon éri meg éves matricát venni.

Az NFM ezek tükrében sem tervez változtatni az éves matricák érvényességén, csupán azt közölte, hogy vizsgálja a vásárlást könnyítő szabályváltozások bevezetésének lehetőségét.