Két versenyző uralta a ralikrossz-világbajnokság égisze alatt zajló FIA Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriáját 2016-ban: Szabó Krisztiánon és Ulrik Linnemannon kívül más még futamot sem nyert. A kettőjük közötti döntő futamot a dán pilóta várhatta előnyben: 114 ponttal rendelkezett, miközben magyar üldözője 108-cal. A szombati napon végig hasonló tempót diktáltak, három kvalifikációs futam alapján azonban Linnemann az összesített második, Szabó Krisztián pedig a harmadik helyen állt.

Vasárnap aztán fordult a kocka: Szabó Krisztián győzött az elődöntőben és a döntőben, hatpontos lemaradását így egy pont előnyre fordította, amellyel megszerezte első bajnoki címét a ralikrossz szakágban. Háromszoros autókrossz Európa-bajnokként csupán két évvel ezelőtt váltott erre a szakágra.

krisz-2

“A döntő és elődöntő is nagyon jól sikerült, minden úgy alakult, ahogyan nekem kellett. Előzetesen reménykedtem benne, hogy több előnyöm lesz, és nem a döntőben fog eldőlni a cím. Korábban is megtörtént, hogy csak a döntőben biztosítottam be a bajnokságot, de akkor én vezettem, nem volt szükségem győzelemre. Olyan még nem volt, hogy hátrányban érkezzek, és az utolsó pillanatban kerüljek előre. Ma lesz egy kis ünneplés, de a java még később jön – boldogok vagyunk, és nagyon örülünk az eredménynek” – nyilatkozta Szabó Krisztián.

A német verseny eredménye:
1. Szabó Krisztián
2. Egor Sanin
3. Ulrik Linnemann
4. Kasparas Navickas
5. Josef Susta
6. Marton Gergely

A Super 1600 bajnokság végeredménye hat forduló után:
1. Szabó Krisztián 135 pont
2. Ulrik Linnemann 134
3. Kasparas Navickas 86
4. Timur Shigabutdinov 83
5. Artis Baumanis 79