A hitelkártya SMS értesítés nélkül olyan, mintha nyitott táskával álldogálnánk a tömött villamoson: mindenki azt vesz el, amit akar.

Ezt az alapigazságot saját kárán tanulta meg egy floridai házaspár, amikor Fort Myers városában begurultak egy helyi kúthálózat, a Valero egyik töltőállomására.

Nem tankoltak sokat, talán harminc litert, és mentek a dolgukra. Másnap azonban egy vásárlásnál visszautasították a hitelkártyájukat. Amikor ellenőrizték a tranzakciókat, döbbentek látták, hogy előző nap nem húsz dollárt, hanem annak közel ötszázszorosát, 9949 dollárt és 36 centet (kb. 2,73 millió forintot) terhelt be a benzinkút: ez még a legdrágább benzinjükkel számolva is 13 500 liternyi üzemanyagnak felelne meg.

Az első sokk semmi nem volt ahhoz képest, amit az ügy intézése közben elszenvedtek: a bank azt mondta, oldják meg a kúthálózattal, az állomás vezetője viszont közölte, hogy nem tudják törölni a terhelést. Két hét macera után a Valero vállalati ügyfélkapcsolati részlege végül megoldotta a dolgot, de addigra egy csomó készpénzes költsége merült fel a családnak, amit megint csak nem volt hajlandó megtéríteni a kúthálózat.

Az eredeti híradásokban tévesen ennél is több, 27 ezer gallon, azaz több mint 100 000 liternyi üzemanyagról volt szó, ez azonban azt jelentené, hogy az USA-ban majdnem annyiba kerül a benzin, mint Venezuelában. A latin-amerikai országban egyébként még most, a totális csőd idején is kimondhatatlanul olcsó az üzemanyag, amint ez az alábbi táblázatból is látható.

A benzinkút, ahol hárommillió forint egy tankolás 1