A Ford kínálatában megjelent az úgynevezett Időjárás-független Világítás technológia, amely automatikusan javítja a látási viszonyokat, amikor esik az eső.

A rendszer szélesebb és rövidebb fénypászmát vetít, jobban megvilágítva az út szélén haladó gyalogosokat és a kerékpárosokat, és kevésbé vakítva el a szembejövőket. A Ford Adaptív Fényszórórendszerének részét képező technológia működését az ablaktörlő bekapcsolása, a külső fényviszonyok és a jármű sebessége aktiválja.

Egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint esős időben 82 százalékkal nő a balesetveszély. A kutatásból az is kiderült, hogy amikor az esővíz eltakarja az úttestre festett jelzéseket, akkor a fényszórók még a fényvisszaverő jelzéseket sem képesek láthatóvá tenni.

Az Adaptív Fényszórórendszer egyébként is a mindenkori közlekedési helyzethez igazítja a fénysugár irányát és fényerejét; autópálya-sebességnél például hosszabb és erősebb fénypászmát vetít az autó elé, a vidéki utakon pedig bevilágítja a kanyarokat. Elérhető a xenon, illetve a LED fényszórókkal felszerelt típusokhoz, így például a Focus és a Kuga modellekhez, illetve az Edge, a Galaxy, a Mondeo típusokhoz is.