Az elkülönített keret nagyságát mi sem mutatja jobban, mint a kormányzati flottára tavaly és tavalyelőtt elköltött összeg – írta a Nol.hu. A miniszté­riumok ellátását végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) két év alatt 640 millió forintból cserélt le 71 autót. Ebből az összegből kijött több tucat felső-középkategóriás Škoda és tíz VW Multivan kisbusz is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) most emelt, 8-as, 7-es és 5-ös kategóriájú autót szeretne vásárolni (az állami rendszer a műszaki tulajdonságok és felszereltség alapján kilenc kategóriába sorolja a kocsikat) a kontinensünkön és az Európán kívül működő missziók számára. A tárca azt közölte, nincs előre meghatározott darabszám, a szükséglet szerint vásárolnak majd a keret kimerüléséig. Ha a felső-középkategóriás, a központi közigazgatásban leggyakoribb Škoda Superb 8-9 milliós bekerülési költségével számolunk, akkor a KKM akár 290 autót is vásárolhat ebből a pénzből.

Az elmúlt évtizedben “a cserére szoruló gépkocsiknak csupán elenyésző része került cserére, ezért elöregedett a jelenlegi járműpark” – indokolta válaszlevelében a tárca sajtóosztálya a nagyszabású beszerzést. Mint írták: a kocsik átlagban 8-9 évesek és sok kilométert futottak. Ugyanakkor az elmúlt két évben a 600 autóból álló flotta 22 százalékát már lecserélte a külügy.

“A fogadó országokban hazánkról alakít ki kedvezőtlen képet a lepusztult gépjárműpark már távolról is látható állapota” – válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Blikknek, hogy miért különítettek el ekkora keretet a diplomataautók lecserélésére.