A Moow nevű magyar startup ötlete a biciklikhez szánt SmartGrip okosmarkolat, ami kompatibilis valamennyi szabványos kormánymérettel. Nemcsak jól néz ki, de biztonsági funkciókat is ellát: ha valaki megpróbálja ellopni a biciklit, vagy annak valamilyen alkatrészét, az eszköz mobilappon keresztül figyelmezteti a tulajdonost.

Ha már ellopták a biciklit, akkor nyomon követhető, hogy merre jár, így a rendőrök pillanatok alatt megtalálhatják. A bicikliseknek saját profiljuk van, amivel a rendőröknek felmutatva igazolható, hogy ki a bringa valódi tulajdonosa. Van benne beépített akkumulátor, GPS, mozgásérzékelő, és Bluetooth-on keresztül kommunikál.

A SmartGrip emellett különféle adatokat is gyűjt a biciklis teljesítményéről tekerés közben, méri az elégetett kalóriákat, megtett távolságot, sebességet, eltelt időt. Ezeket a hozzá tartozó okostelefonos appon követhetjük, és az adatokat továbboszthatjuk a közösségi média felületein.

A SmartGriphez az IndieGogo közösségi finanszírozós felületen juthatnak hozzá a korai vásárlók 50 százalékos kedvezménnyel, 79 dolláros áron (körülbelül 22 ezer forint). A szállítás várható ideje 2017 márciusa.