Ne olvass, ne nézz lefelé, szegezd messze előre a tekinteted, és főleg húzd le az ablakod – aki lett már rosszul autóban vagy buszon, ismeri a trükköket, és sajnos az érzést is, hogy hiába minden próbálkozás, a hányinger általában erősebbnek bizonyul.

Egy brit egyetemi kutató elmélete szerint nem a sofőr, és nem is a rossz útminőség a felelős mindezért, hanem az agyunk. A cardiffi Dean Burnett stand-up humoristaként tölti szabadidejét, ám amikor dolgozik, a walesi főváros egyetemén kutatja az idegrendszer működését. „Az idióta agy” című könyvében a következőket írja:

Amikor autózunk, a különböző érzékszervek egymásnak ellentmondó információkat közvetítenek az agynak. Gyorsan haladunk, mégis egy helyben állunk; stabilan ülünk, mégis dülöngélünk. Dr. Burnett szerint amikor az agy megpróbálja megfejteni ezeket a jeleket, az evolúciós tapasztalatok alapján egyetlen okot talál: súlyos idegméreg került a szervezetbe.

Szerencsére mérgezés esetére meglehetősen hatékony óvintézkedést fejlesztettek ki az állatok, így az ember is: kiürítik gyomrukat, azaz hánynak.

Az elmélet új megvilágításba helyezheti az agy tanulási képességét, és arra is magyarázatot adhat, miért elsősorban gyerekek lesznek rosszul az autóban, majd később miért „növik ki” ezt a kellemetlen reakciót a cseperedő lurkók: az agy képes saját tapasztalataival felülírni az evolúció során neki átadott alapigazságokat – kár, hogy ezt az „újraindítást” minden egyes embernél egyedileg kell kezdeményezni.