A Bonhams aukciós ház jövő pénteken, a kaliforniai Quail Lodge golfklubban árverésre bocsátja a világ első Mercedesét, pontosabban annak faceliftjét: az 1904-es Mercedes-Simplex az 1901-es eredeti modell erősebb, megbízhatóbb, kisebb tömegű motorral szerelt változata.

A Wilhelm Maybach által tökéletesített 5,3 literes négyhengeres erőforrás 32 lóerőt adott le 1200/perc fordulatszámon, amivel akkoriban felfoghatatlan 105 km/óra sebességre volt képes. Mind a négy keréknél laprugók tették kényelmesebbé a száguldást, a sebességet két hátsó dobfék volt hivatott mérsékelni, a négyfokozatú kéziváltó akkoriban nem számított mindennaposnak.

Háromszemélyes, kerekekre szerelt sarokkanapé eladó

A most kalapács alá kerülő, 2406-os alvázszámú modellt eredetileg egy angol fakereskedő vásárolta meg, aki ismeretlen okokból 1908-ban a brit hadügyminisztériumnak adományozta azt. A háborús bevetések után évtizedeket töltött tétlen pusztulással, majd a hetvenes években felújították, és egészen az ezredfordulóig rendszeres vendége volt a veterán raliknak. Azóta több neves gyűjteményben is megfordult, legutóbbi tulajdonosa makulátlan műszaki állapotban tartotta, újrafényezte és újrakárpitoztatta.

A várakozások szerint 690-830 millió forintnak megfelelő összegért találhat új gazdára a teljesen üzemképes matuzsálem.

simplex 7