Egyre nagyobb teret nyer a fejlett országokban a minimalista életmód: a fiatalok lakáshitel és röghöz kötődés helyett mobil otthonokban élnek, járják a világot, szénlábnyomukat éppúgy csökkentik, mint adóterheiket, és a lehető legkisebb mértékben igyekeznek függeni a modern civilizáció energetikai és kommunikációs hálózataitól.

Ennek a trendnek egy érdekes mellékhajtását nemesítette ki Uma Kengo japán építész, aki nem házat, hanem egy egész falut tervezett – igaz, az egész elfér egy csomagtartóban.

Grand Third Living Room névre hallgató nomád koncepciója origamiszerűen kinyitható, elhajtogatva kevés helyet foglaló sátrakból áll. Ezek természetesen átmeneti lakóhelyül szolgálnak, ám nem nélkülözik a higiénikus és kulturált létezéshez szükséges szolgáltatásokat: elektromos fogyasztóikat egy hálózatról tölthető Toyota (leginkább egy Prius PHEV) biztosítja.

Mivel a Toyota a közelmúltban napelemmel is felszerelte a hálózatról tölthető Prius modelleket, a XXI. századi nomádok még azzal is áltathatják magukat, hogy zöld energiát használnak.

Állandó lakhelyül aligha választanák sokan ezt a megoldást, de kempingezéshez, fesztiválozáshoz érdekes és eredeti ajánlat – már ha a fiataloknak van pénzük megvenni a konnektoros Priust.