Több mint kétszeresére nőtt 2016 első hat hónapjában a Peugeot nyeresége a tavalyihoz viszonyítva. A francia autógyár szerdán közölte: nettó nyeresége 1,21 milliárd euróra (380 milliárd forint) nőtt, jócskán fölülmúlva az elemzői várakozásokat.

A hírre a párizsi tőzsdén szárnyalni kezdtek a Peugeot papírjai; 8,5 százalékot emelkedtek. A forgalom 27,78 milliárd euró lett. Ez nem egészen 1 százalékos csökkenés, és elsősorban a negatív árfolyamhatás eredménye.

Iparági elemzők szerint Carlos Tavares vezérigazgató komoly haladást ért el a francia konszern átalakításában.

A profitmarzs – a nettó nyereségnek a teljes bevételhez viszonyított aránya – a tavalyi 5 százalékról korábban soha nem látott magasságba, 6,8 százalékra nőtt. Ezzel a Peugeot felkapaszkodott az iparági középmezőnybe. (Az éllovas a japán Toyota 10 százalék körüli profitmarzzsal.)

A francia gyártó 2014-ben kis híján összeomlott, állami mentőövvel sikerült csak megmaradnia. A megállapodás értelmében a hárommilliárd eurós (930 milliárd forintos) tőkeemeléshez a francia állam és a Dongfeng kínai állami konszern is 800-800 millió euróval (248 milliárd forinttal) járul hozzá, amiért 14-14 százalékos részesedéshez jutottak az autókonszernnél. Ezzel ugyanakkor a Peugeot család részvényaránya is 14 százalékra csökkent és Thierry Peugeot elveszítette az elnöki székét az igazgatótanácsban, amelyet a cég alapítása óta mindig az örökösök vezettek.

A konszern azóta igyekszik csökkenteni függését az európai piactól és jelentősebben koncentrál Ázsiára.