Nemrég közölte elemzését a JATO az első féléves, a tavalyi 7,4-ről 8,09 millió darabra ugró európai újautó-értékesítésekről. A brit piackutató szerint az első hat hónap győztese a Renault, modellszinten többek között a Ford Mustang és az Opel Astra K, kategóriákat tekintve pedig a sportautók és a városi terepjárók.

Veszít a VW, jól megy az új Astra 1

A Volkswagen érzékelhetően veszített részesedéséből (12,1 helyett 11,2 százalék), mert közel sem tudott a 9,1 százalékkal bővülő személyautó-piaccal együtt nőni. A Nissan eladásai egyenesen visszaestek 1,5 százalékkal az előző év első hat hónapjához képest, ami a kifutó Juke és Micra tükrében modelloldalról is érthető.

Jól mennek a Renault-k

2016 januárja és júniusa között 15 százalékkal több Renault-t helyeztek forgalomba Európában. Ezzel akkorát nőtt a márka piaci részesedése, hogy feljött a Volkswagen mögé a második helyre, ahol a Ford, a PSA Peugeot Citroën vagy az Opel szokott következni.

Kategóriájában a Captur a legnépszerűbb kis crossover. Majdnem 120 ezer elkelt belőle hat hónap alatt

Kategóriájában a Captur a legnépszerűbb kis crossover. Majdnem 120 ezer elkelt belőle hat hónap alatt

A franciáknak a kínálat megújítása (Talisman, Mégane IV) és a Captur stabil sikere segített. Jó félévet zárt a FIAT, köszönhetően az olasz autópiac regenerálódásának. Van minek örülniük a két számjegyű növekedést produkáló prémiummárkáknál is. A nagyobb japán autógyártók közül a Honda és a Mazda is büszke lehet az első féléves számokra.

Több Qashqai, mint Focus vagy Octavia

Akinek van autója a városi terepjárók kategóriájában, amiben itthon a Vitara egyeduralkodó, annak nem sokat kell aggódnia. Ez a szegmens szédületesen bővül, az Európában legnépszerűbb 20 modell között ott a Captur és a 2008, illetve a nagyobb Qashqai is.

Új a Q7, úja Volvo XC90, frissült a Mercedes-Benz GLE, alias M-osztály. A nagy terepjárók kategóriája nőtt idén a leggyorsabban, 30 százalékkal 2015 első hat hónapjához képest

Új a Q7, új a Volvo XC90, frissült a Mercedes-Benz GLE, alias M-osztály. A nagy terepjárók kategóriája nőtt idén a leggyorsabban, 30 százalékkal 2015 első hat hónapjához képest

Utóbbiból több kapott rendszámot, mint Ford Focus vagy Škoda Octavia. A Nissan crossoverének életét megnehezíti viszont az igen sikeres Hyundai Tucson és a szintén keresett Renault Kadjar. Az új Tiguan és a SEAT Ateca számai a következő félévben lesznek meghatározóak.

Azért a Golf az úr

A vevők kompakt és kisautókból ülnek át nagy arányban a crossoverekbe, városi SUV-kba. De a piac legkeresettebb autója továbbra is a Volkswagen Golf. Fél év alatt 269 400-at helyeztek forgalomba belőle a különböző államokban.

A korábbi zuhanást részben ledolgozó magyar piac első félévéről szóló cikkünket itt találjátok.