Tizenegy és fél nap alatt kerülte meg Földet hőlégballonjával szólóban Fjodor Konjukov orosz kalandvadász, aki ezzel megdöntötte a néhai Steve Fossett 2002-es Földkerülő világrekordját.

A 65 éves Konjukov szombaton már útjának kiinduló pontja fölött, Ausztrália légterében repült ragyogó időben, és még a nap folyamán földet ér az ötödik kontinensen.

A 2007-ben repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Steve Fossett, aki 116 rekordot állított fel öt különféle extrém sportágban, hőlégballonnal elsőként repülte körbe egyedül tizenhárom nap alatt a Földet 2002-ben.

Toyota_Hilux_vilag_korul_3

Steve Griffin, Konjukov földi csapatának tagja szombaton elmondta, mivel a leszállás térségében jelenleg erős szél uralkodik, a hőlégballonnak egyelőre a levegőben kell maradnia, de a nap folyamán le fog szállni az ausztráliai Perthtől keletre fekvő Northam közelében, ahonnan múlt kedden elindult útjára.

Fjodor Konjukov Ausztráliát átszelve átrepült Új-Zéland északi csücskén, majd a Csendes-óceán felé vette az irányt, Chile és Argentína fölött szelte át a dél-amerikai kontinenst. Az Atlanti-óceánt, Dél-Afrikát és az Indiai-óceánt átrepülve 33 ezer kilométer megtétele után tér vissza Ausztráliába.