Roziere-ballon: így hívják azt a különleges, hibrid ballont, amelyben a levegőnél könnyebb gáz (hélium), valamint klasszikus meleg levegő egyszerre biztosítja a felemelkedést: a kisebb gázfogyasztása miatt kifejezetten hosszú távú repülésre kifejlesztett ballontípus eddigi legnagyobb példányát építtette meg magának az orosz Fedor Konyukov, aki fiával, Oszkárral vág neki a nagy kalandnak.

Toyota Hiluxszal repüli körbe a Földet egy orosz felfedező 1

A srác persze lemarad a móka oroszlánrészéről: ahelyett, hogy a szigetelt, de fűtetlen kabinban, +4 fokon vészelné át a kéthetesre, 33 ezer kilométeresre tervezett utazást, minimális vizet és hideg élelmet véve magához, kénytelen a földről, egy Toyota Hilux volánja mögül koordinálni az eseményeket – persze csak addig, amíg a ballon a szárazföld felett halad.

Az ausztráliai rajt után Új-Zéland, Dél-Amerika és a dél-afrikai Fokváros felett repül el a léghajó, közben mellékesen átszelve a Csendes-, az Atlanti- és az Indiai-óceánokat.

Round%20The%20World%20flight%20Start_Hilux_5

Amikor tehát szárazföld van a ballon alatt, Oszkár a Hiluxszal igyekszik követni azt a földön, függetlenül attól, hogy merre sodorja a szél a hatalmas járművet. A közutakat szándékosan elkerülik, mert jobb az elővigyázatosság, így a Toyotának eleve nem lesz sok aszfalt a kereke alatt. A komplett repülő szerkezetet utánfutón szállító, az ejtőernyővel ledobott, üres gázpalackokat felszedő autó már a rajtnál fontos feladathoz jutott: horgonyként rögzítette a hajót, nehogy az idő előtt felszálljon.

Round%20The%20World%20flight%20Start_Hilux_3