A dél-spanyolországi Jerez de la Frontera városában a tanács HR-esének egyszer csak feltűnt, hogy másfél éve színét sem látta két emberének, pedig rendszeresen felveszik a fizetésüket. Kérdőre vonta őket, mire egészen durva részletek derültek ki.

A két férfi – egy sofőr és egy kertész – saját bevallásuk szerint nem csak 2015-ben és 2016-ban lógtak (egyetlen napot sem dolgoztak), de gyakorlatilag az ezredforduló óta csalnak el heteket a munkaidejükből.

Hogy még szebb legyen a történet, a férfiak egy helyi szakszervezet képviselői voltak. A szakszervezet egyébként megvédte embereit, szerintük arról lehetett szó, hogy lecsúsztatták a túlóráikat, egyben vették ki a felgyűlt szabadságaikat, illetve a többiekkel így osztották be a szabadnapokat egymás között.

Terecske a 200 ezer lakosú Jerez de la Fronterában. Hát van kedve dolgozni az embernek, amikor egész nap kávézhat egy ilyen helyen?

Terecske a 200 ezer lakosú Jerez de la Fronterában. Hát van kedve dolgozni az embernek, amikor egész nap kávézhat egy ilyen helyen?

Ezzel a csavarral az egyik férfi is próbálkozott, méghozzá nem kispályásan: engedélyt kért munkáltatójától, hogy az év végéig szabadságon maradhasson. A válasz szűkszavú volt: nincs elég szabadnapja ahhoz, hogy kérését méltányolhassák. Társa a homokba dugta a fejét: a botrány kirobbanásakor simán visszaállt a munkába, mintha mi sem történt volna.

A végén mindkét lógóst elbocsátották, bár ehhez alighanem lesz néhány szava a szakszervezetüknek.

Nyitóképünkön a városháza rendőrökkel, tüntetőkkel és narancsfákkal.