A vasárnapról hétfőre virradó éjjelen a 19 éves Anthony Durlap három részeg társát szállította haza egy buliból. Ő volt a kijelölt sofőr: a barát, aki józan maradt, hogy ne fulladjon tragédiába az este. Amikor a rendőrök megállították a Missouri állambeli Excelsior Springsben (lakosok száma 11 ezer) élő fiatalokat, figyelmeztették a sofőrt, hogy ne engedje társait őrültködni – kilógtak az ablakon, és hangoskodtak –, ám miután ellenőrizték, hogy véralkoholszintje a minimálisnál is alacsonyabb volt, továbbengedték őket.

A csapat nem egészen egy órával később nekiütközött a forgalmi sávokat elválasztó betonoszlopnak. A kocsi azonnal kigyulladt, és a sofőr, valamint egy 17 éves fiú, Michael Smith a helyszínen életét vesztette.

A rendőrfőnök megvédte kollégái döntését: „Nem volt semmi jogalapjuk arra, hogy feltartóztassák a fiatalokat, főleg, mert a sofőr rendkívül együttműködő volt. Azt gyanítjuk, a fiatalember elaludt a volán mögött.”

A két túlélőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba; egyikük azt állította, az autót vezető Durlap is részegre itta magát azon az éjjelen.

A 19 éves Durlap és barátnője novemberre várták első babájukat.