A versenyt csütörtöktől vasárnapig rendezik a Make the Future négynapos fesztivál keretében, a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban. A Shell Eco-marathon célja, hogy a meghívott diákcsapatok olyan járműveket álmodjanak és építsenek meg, amelyek egy liter üzemanyaggal a lehető legnagyobb távolságot képesek megtenni.

Idén először a Debreceni Tudományegyetem különítménye is megméretteti magát elektromos prototípus autójával. Szintén első alkalommal indul városi koncepció kategóriában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Paradicsom csapata, akik nevezésükkel az elektromos hajtást szeretnék népszerűsíteni. Nem úgy a BME másik csapata, a GSZK Shark Team, akik a tavalyi első versenyük után ismét dízelhajtású járművel indulnak a prototípus kategóriában.

Szintén a második versenyük elé néznek a Szegedi Tudományegyetem diákjai, akik ez alkalommal is elektromos és prototípus járművel indulnak. A győri Széchenyi Egyetem SZEnergy csapata – akik a legtapasztaltabb magyar csapatként kilencedik alkalommal vesznek részt a versenyen – jelentősen átalakította elektromos városi koncepcióautóját az idei megmérettetésre.

Egyetlen magyar középiskolás indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai is bemutatkoznak a többi diákcsapat előtt, akik nemcsak teljes Európát, de számos más, a kontinensen kívüli országot is képviselnek majd a megmérettetésen.