Aki a múlt hétvégén figyelemmel kísérte a WEC legnagyobb jelentőségű versenyének, a Le Mans-i 24 órásnak az eseményeit, tudja, hogy Romain Dumas megérdemelten, de rajta kívül álló okokból diadalmaskodott a francia futamon. Most viszont bebizonyította a versenyző, hogy akkor is képes győzni, ha elpártol mellőle a szerencse.

Pihenő nélkül repült ugyanis át Franciaországból az USA-ba, ott is Colorado államba, a világ leghíresebb hegyi felfutó versenyének helyszínére. A Pikes Peakre készülve négy napon át edzett, majd pénteken elromlott autójának a motorja. Másfél napnyi megfeszített munkával ismét üzemképessé tették az autót, majd Dumas elrajtolt, és mindenkit péppé verve megnyerte a versenyt.

Romain Dumas Pikes Peak 2016

A nagy favorit, a többszörös bajnok Rhys Millen abszolút második (az elektromos kategóriában első) lett, és ebben aligha vigasztalja az a tény, hogy sikerült teljesítenie személyes célkitűzését, és 9 percen belül futotta a hosszú emelkedőt.

Más kérdés, hogy sem Millen (8:57,118), sem Dumas (8:51,445) meg sem közelítette azt az eredményt, amivel Sebastien Loeb három évvel ezelőtt örökre elrontotta mindenki örömét a Pikes Peaken: mint emlékezetes, a Citroën kölcsönadta frissen visszavonult, kilencszeres WRC-világbajnokát a Peugeot-nak, akik egy 850 kilós, 850 lóerős interkontinentális rakétát toltak a feneke alá, amivel a francia zseni 8 perc 13,878 másodpercet futott, és örökre megalázta minden aktív és leendő pályatársát.

Romain Dumas Pikes Peak 2016

Dumas egyébként saját csapatának színeiben nyerte meg a versenyt, 2014 után immár másodszor. Autója elvileg ugyanaz volt, mint két éve, de a nyitott cockpitű Norma M20 RD Limitedet teljesen átdolgozták az idei versenyre. Más az aerodinamika, a sebváltó, a futómű, a kipufogó, és a legfontosabb: idén összkerékhajtással álltak rajthoz. A 610 kilogrammos autó, ahogy Loeb győztes konstrukciója, 1:1 tömeg:teljesítmény aránnyal büszkélkedhetett.