“Alig hiszem el, annyira fantasztikus” – kiáltotta Bertrand Piccard pilóta földet éréskor a monacói irányító központnak. A Föld körüli út 15. szakaszán 6272 kilométert tett meg a Solar Impulse 2, ezzel a világon elsőkét repülte át kizárólag napenergiával hajtott gép az Atlanti-óceánt. A sevillai repülőtéren taps fogadta a leszállást.

Az együléses gép New Yorkból szállt fel július 20-án, hogy csaknem háromnapos repüléssel, több mint 71 óra alatt teljesítse az út egyik leghosszabb szakaszát.

Leszállás után az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában Piccard hangsúlyozta, hogy 17 éve várt erre az útra. 17 évvel ezelőtt volt egy víziója egy napelemes repülőgépről, amely nappal és éjszaka egyaránt képes repülni, és amellyel megkerüli a Földet, átszelve az óceánokat. Mágikus pillanat, amikor ez megtörténik – hangoztatta.

Elmondta, hogy útján az Atlanti-óceánt elsőként átrepülő Charles Lindberghre gondolt, akivel 11 évesen találkozott, és akit az egyik példaképének tart. Ezt a repülést fel akarom használni arra is, hogy a tiszta technológiák, a megújuló energia előtt megnyissam az utat. Ezek a technológiák ma már léteznek, és használatukkal a világ energiafogyasztását a felére lehetne csökkenteni -nyilatkozta a pilóta.

solar-impulse-2_galleryfull

Az út további részéről elmondta, hogy Sevillából Egyiptomba fognak repülni, akkor André Borschberg fogja vezetni a gépet, és a Föld körüli út utolsó etapján, júliusban Abu Dzabiba tartva ismét ő lesz a botkormány mögött.

A Föld körüli út 2015 márciusában kezdődött Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, a napelemes repülő leszállt többek között Ománban, Mianmarban, Kínában és Japánban.
A két svájci pilóta, a pszichiáterként dolgozó Piccard és André Borschberg üzletember egymást váltva teljesíti a 35 ezer kilométeres távot.

A 2,3 tonnás repülőgépet 17 ezer napelem működteti, szárnyai szélesebbek, mint egy Boeing 747-é. A nap közben felvett és eltárolt energiával éjszaka is képes repülni.

A projekt 2002-ben indult, hogy felhívja a világ figyelmét a megújuló energiák fontosságára és az innováció erejére.