Körforgalom, zöldhullám, intelligens sávtervezés: a világ úthálózatain egyre kevesebb olyan csomópontot találunk, ahol ne segítené modern forgalomszervezési rendszer az előrejutást. Éppen ezért esünk pánikba, amikor egy kereszteződéshez érve sem lámpákkal, sem dedikált kanyarodósávokkal nem találkozunk: az ilyen káoszpontok valóságos rémálomnak számítanak, nem csoda, hogy aki ismeri, messziről kerüli ezeket.

De mi van azokkal, akik nem ismerik a környéket? A Waze új fejlesztése a tanácstalan turistákat, átutazó autósokat igyekszik átsegíteni a krízishelyzeten: lehetőség szerint alternatív útvonalat ajánl fel a problémát kereszteződések elkerülésére. Ennek mértéke is beállítható, hiszen lehet, hogy irreálisan megnőne az utazás időtartama, ha minden idegpusztító gócpontot megpróbálnánk elkerülni.

A szolgáltatás egyelőre kísérleti jelleggel, kizárólag Los Angelesben működik, ott viszont automatikusan aktív. A későbbiekben más amerikai nagyvárosokat is bekapcsolnak a rendszerbe, és ha használhatónak bizonyul a fejlesztés, idővel globális elterjedhet a káoszkerülő funkció.