Az európai tömeggyártók közül szinte utolsóként (Alfának, Lanciának sincs) a Seat is beszáll a szabadidő-autók piacára, amely jelenleg a legdinamikusabban bővülő kategória.  Ez nemcsak Európára, hanem Magyarországra is igaz, hiszen 2010-ben alig több min 6300 ilyen modell kelt el, addig idénre közel 26 ezer SUV-vel számolnak az eladásoknál, ami a teljes újautó-eladás nagyjából egyharmada. Szerdán a hazai kereskedőknek és a sajtónak is bemutatkozott a Seat Ateca, amelytől – mint a tájékoztatón megtudtuk – nemcsak az eladások fellendülését várják, hanem, hogy a márka imidzsét is jelentősen erősíti majd a vevőknél.

A Seat hagyományainak megfelelően egy spanyol helységről kapta a nevét az Ateca, ezúttal egy Zaragozától nyugatra, az Ibériai-félsziget szívében fekvő falu volt a modell névadója

A Csehországban készülő modell technikája közel azonos a következő Škoda Yeti és nagytestvére a Kodiak, illetve a Volkswagen Tiguanéval. Fő konkurenseihez, a Nissan Qashqaihoz, Hyundai Tucson, Kia Sportage-hoz hasonló méretű (4,36 méter hosszú) , csomagtartója 510 liter  első- és 485 liter négykerék-hajtás esetén.

115 és 190 lóerő közötti teljesítményű motorokkal készül. Az alapmodell 1,0 literes benzines, amely mellett 1,4-es benzines, 1,6-os és 2,0 literes dízel választható még.  A manuális sebességváltó helyett, automata is kérhető és az elsőkerék-hajtás mellett 4×4 is elérhető.

Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 1
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 2

Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója

Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója

Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 11
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 12
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 13
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 14
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 15
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 16
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 17
Ateca: itthon a Seat új szabadidő-autója 18
Fotó megosztása:

Az alapmodellben az elektromos ablakok és tükrök mellett van légkondicionáló és érintőképernyős multimédia-rendszer is.  Pénzért számos vezetéstámogató, kényelmi és biztonsági extra elérhető, így a teljes-LED fényszóró, a közlekedési torlódás asszisztens, a vészhelyzet-asszisztens, a közlekedési tábla felismerő, a sávtartó, a parkolássegéd , tolató kamera, 360 fokos kamera, esőérzékelő, állófűtés, holttérfigyelő stb.

Egyelőre pontos árat nem közölt a Seat vezetése a kocsiról, azt majd csak júliusban a forgalmazás megkezdésekor árulják el. Annyit lehet tudni, hogy az indulóár 5 millió forint alatt lesz és a jobban felszerelt modellek esetében is 6-8 százalékkal a konkurencia árai alattira terveznek. Az első autók szeptemberben érkeznek. Idén több mint 100 autó eladását tervezik, míg az első teljes évben 400-500 darab értékesítése a cél.

seat_ateca_8