A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság az M1-es autópályán “Adj utat a segítségnek!” feliratú molinókkal hívja fel a figyelmet a biztonsági folyosóra, annak szükség szerinti biztosítására.

A KRESZ 37. § (8) bekezdése  szerint az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódniuk, az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódniuk.

Ez a szabályozás 2012. szeptember 1-jén lépett hatályba, de a tapasztalatok alapján a jogszabály által meghatározott esetben a közúton közlekedők a biztonsági folyosót csak kevés esetben alakítják ki. A két szervezet közös kampánya során molinókkal hívja fel a figyelmet erre a fontos szabályra, mely akár életmentő is lehet. A szabályban meghatározottak teljesítése esetén ugyanis a baleseti helyszínekhez a mentést és műszaki mentést végzők gyorsabban eljuthatnak, így akár a betegek ellátása is felgyorsulhat, továbbá a forgalomkorlátozás is hamarabb megszűnhet.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság által elkészített molinókat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai az M1-es autópályán nyolc helyszínen, az autópálya feletti hidakon helyezik el.