Pantone 448 C, más néven átlátszatlan rongyszín – a kutatások szerint ez a legundorítóbb, legocsmányabb, legcsúfabb szín a világon. Az ausztrál egészségügyi minisztérium megbízásából még 2012-ben végeztek ezer dohányos bevonásával felmérést, hogy megállapítsák, a cigarettás doboz színe befolyásolja-e a dohányzási kedvet.

A 448 C magasan vitte az undorpálmát, bár tegyük hozzá, a zöldcitrom,a bézs, a fehér, a mustársárga és a sötétszürke sem csinált kedvet a bagózáshoz. Ausztráliában állítólag ma már a 448 C árnyalatra festik az összes cigarettás dobozt, a rendszer pedig a jelek szerint annyira sikeresnek bizonyult (kiegészítve a dohányzás okozta káros elváltozások orvosi fényképeivel – még most is rosszul vagyunk a látványtól), hogy Angliában, Írországban és Franciaországban is bevezették.

uglypantone

A magunk részéről nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a tolvajriasztó hatás megéri, hogy minden nap hányingerrel nézzünk az autónkra. Egy pozitív hatása mégis lehet a gusztustalan színnek: ha mégis ellopják a kocsit, legalább nem fogunk bánkódni miatta.