A világ 1996 óta április 23-án ünnepli a könyv (és a szerzői jogok) világnapját. Az ötlet, hogy így tegyük emlékezetessé Cervantes és Shakespeare halálának napját, Katalóniából származik, ahol a Wikipédia szerint egy-egy szál rózsát szokás ajándékozni minden eladott könyv után (április 23. amúgy Katalónia védőszentjének, Szent Györgynek is a napja.)

  A Seat becsületes katalán autógyárként maga is hozzájárult az ünnepléshez. Tavaly könyvekkel pakolták meg egy Seat Leon X-Perience csomagtartóját, idén pedig a rózsákra került a sor. Így már azt is tudhatjuk, hogy az üléseket lehajtva 1470 literes térben pontosan 1500 szál rózsa fér el – mármint olyan állapotban, hogy azt utána pironkodás nélkül el lehessen ajándékozni.
a videó a hirdetés után indul
Mielőtt kifogyna a marketing ötletekből a Seat, hadd javasoljunk néhány további katalán hagyományt, amelyről megemlékezhet a gyár: a colles castelleres ünnepén merész férfiak akár tízszintes embertornyokat formálnak egymás vállára állva, a calçotada a friss újhagyma élvezetéről szól,  és bár Katalónia 2010-ben betiltotta a bikaviadalokat, több régióban továbbra is él a correbous hagyománya, amikor is petárdákat kötnek a bikák szarvára, mert az nyilván sokkal humánusabb. Correbous