Google Car baleset A Google önjáró autója milliószámra falta a kilométereket az elmúlt években, és egyszer sem okozott balesetet – pontosabban a vállalat egyszer sem ismerte el, hogy az ő hibájukból történt volna egy-egy kisebb ütközés. Most azonban legalábbis részleges felelősséget vállaltak azért az ütközésért, amely február 14-én, Kaliforniában történt. A számítástechnikai gigász kifinomult technológiáját hordozó Lexus RX450h hibrid szabadidőjármű a cég központja közelében karambolozott egy busszal.

Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 2
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 3

Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó

Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó

Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 11
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 12
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 13
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 14
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 15
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 16
Busszal ütközött a Google önjáró autója – videó 17
Fotó megosztása:
Az eseményről videofelvétel is készült: a robotautó a külső sáv legszélén várakozott, amikor a busz hátulról megközelítette. A Google járművének ki kellett volna kerülnie egy részleges sávlezárást (egy nyitott csatornafedelet), és a szoftver feltételezte, hogy a mögötte közeledő busz elsőbbséget ad majd neki. Ez természetesen nem történt meg, a busz megpróbált elslisszolni a szűkülő sávban, így a két autó a nap szelleméhez illően, de nem túl örömtelien összecsókolózott.

Az autonóm mobilitás ellenzői rögtön rákezdtek a naugyemimegmondtukra, a Google ellenben  a következő közleményt adta ki: „Az ilyen jellegű félreértés mindennapos az emberi autóvezetők között. Klasszikus példája volt ez annak a közúti közlekedés szerves részét képező helyzetértékelő folyamatnak, amelyben mindenki megpróbálja megjósolni a másik fél lépéseit. Ebben az esetben nyilvánvalóan mi is felelősek vagyunk a történtekért, hiszen ha az autónk nem húzódik a sáv közepére, nem következik be a baleset. Ugyanakkor a tesztpilótánk azt gondolta, a busz le fog lassítani, vagy megáll, hogy beengedje őt a sávba, illetve hogy erre kellő hely áll majd rendelkezésére.