Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 1
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 2

Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát

Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 11
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 12
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 13
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 14
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 15
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 16
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 17
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 18
Fotó megosztása:
Büntetés jöhet, ha nem veszel új matricát 19 Aki idén is ezekkel az e-matrica típusokkal szeretné használni a díjköteles autópályákat és autóutakat, annak érdemes minél hamarabb megváltania az új, 2016-os jogosultságokat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ).

2016-ban nincsenek érdemi változások az e-matricás útdíjszedési rendszerben. Nem emelkedtek az árak, nincsenek újabb díjkategóriák, a díjköteles úthálózat pedig csak az M43 és M85 tavaly átadott szakaszaival bővült.

Fontos újdonság, hogy a nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményüket ezentúl egy kormányablakon keresztüli előzetes bejelentést követően, már a vásárláskor érvényesíthetik a D2 kategóriába tartozó gépjárműveikre.

Az idén négy hét alatt közel félmillió megyei matricát vettek az autósok, vagyis a tavalyi egész éves megyei értékesítés egyharmadát. Az összes matricatípusból januárban mintegy 1,2 millió darab fogyott, ami mennyiségét tekintve 6,5 százalékkal, a bevételeket tekintve azonban csupán 2,1 százalékkal marad el a tavalyi év hasonló időszakának eredményeitől. Ennek oka a tavalyi, jelentős változásoknál tapasztaltakhoz képest mérsékeltebb érdeklődésre, és az autósok új rendszerben kialakult vásárlási szokásaira vezethető vissza.

Az ellenőrzési tapasztalatok szerint a bliccelők aránya csupán kismértékben nőtt, éves átlagban 2-3 százalék körül mozog, ami nemzetközi szinten is kedvező arány.