Friss
Korábban Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. Már a Deák Ferenc tér felé is haladhatnak az autók.
    
Fél héttől végül az összes jármű közlekedhet.
Korábban
Egy-egy sávon megindulhatott a forgalom a József Attila utcától az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út felé hétfőn késő délután, miután az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok eltávolították keresztben álló autóikat az úttestről.
 A Deák Ferenc tértől továbbra sem lehet a Bajcsy-Zsilinszky út felé autóval eljutni!
    
Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője közölte, megállapodtak a rendőrséggel, és a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút felé egy sávon átengedik este hét óráig a mentők, a rendőrök, a tűzoltók és a BKK autóit, utána pedig a többi járművet is. 
  
Teljes blokád, csak a mentőket engedik át a taxisok 1
  
Azt mondta, reggel nyolc óráig maradnak a demonstrálók. Hozzátette: nem tud arról, hogy más helyszíneken lesznek-e lezárások.
    
A taxisok azután döntöttek a lezárásról, hogy problémájukra nem született megoldás a képviselőik és Tarlós István főpolgármester közötti megbeszélésen, illetve küldöttségeik kérésével “nem foglalkoztak érdemben” a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, valamint az Uber irodájánál sem. A taxisok információt próbáltak kérni követelésük teljesítésének időpontjáról. 
Teljes blokád, csak a mentőket engedik át a taxisok 2
A rendőrség hétfő délután felszólítást tett közzé a honlapján az Uber ellen szerveződött taxistüntetés szervezőihez és résztvevőihez címezve, miután a tiltakozók egy-egy útszakaszt teljesen lezártak a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) akkor azt írta: a demonstráció résztvevői jogsértést követnek el.
    
A rendőrség felszólította a be nem jelentett demonstráció szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél “állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát”, amelynél a forgalom haladása egy-egy forgalmi sávon biztosított volt.
    
Később újabb közleményt tett közzé a rendőrség, amelyben azt írták: a rendőrség felszólításának eleget téve három irányban, a Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca, a Bajcsy-Zsilinszky út – Andrássy út, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úton a Nyugati tér irányába egy-egy forgalmi sávban megindult a forgalom.
    
Ezzel együtt viszont második alkalommal is a felszólították a szervezőket, hogy a Bajcsy-Zsilinszky úton a Károly körút irányába egy forgalmi sávon biztosítsák a gépjárművek haladását.

A kormány a szabályosan dolgozó taxisok oldalán áll

A kormány a tevékenységüket legálisan, a kormányrendeletben rögzített személyi és műszaki feltételek betartásával végző, adófizető taxisok oldalán áll – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára hétfőn a taxistüntetés résztvevőit fogadva.
Az NFM közleménye szerint az államtitkár megerősítette: a minisztérium rendszeres párbeszédet folytat a szektor képviselőivel. 
    
“A kormányzat a jövőben is minden szükséges lépést megtesz az utasok élet- és vagyonbiztonságát, a taxisok munkáját, megélhetését biztosító feltételek megerősítése érdekében.”
 
Teljes blokád, csak a mentőket engedik át a taxisok 3
A taxisok előzetes bejelentés nélkül kezdtek demonstrációba az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás elleni tiltakozásul hétfő reggel a fővárosban. 

Csak a mentőket engedik át

A taxisok képviselői a nap folyamán a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, az Igazságügyi Minisztériumhoz, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz mentek tárgyalni. A delegáltakkal érdemben sehol sem beszéltek, ezért hétfőn fél négy előtt nem sokkal teljesen lezárták a Deák tér környékét, csak a mentőket, a rendőröket, a tűzoltókat, valamint a buszokat engedik át.

Teljes blokád, csak a mentőket engedik át a taxisok 4

Az egyik szervező azt mondta, innentől kezdve mindenki a saját felelősségére vesz részt a demonstrációban. Az Origo információi szerint reggel nyolcig tartják fent a blokádot. A taxisok azt mondták, kitartanak, amíg kell, sőt vidéki társaikat is felhívják Budapestre. Úgy tudják, nagyjából kétszáz taxis csatlakozhat hozzájuk.

A taxisok fő követelés az Uber azonnali betiltása.

Teljes blokád, csak a mentőket engedik át a taxisok 5

Nem tudod mi az Uber?

Az Uber egy közösségi szolgáltatás, ami pofon egyszerűen működik: ahelyett hogy egy taxitársaságot hívnál fel, hogy küldjenek érted autót, a telefonos applikáció segítségével választhatsz egyet a közeledben furikázó emberek közül.

Nem csak profi sofőrök várják a fuvarokat, hanem bárki, aki regisztrál az alkalmazásban. Az árak pedig aszerint alakulnak, hogy milyen autót és milyen sofőrt kértél. De általában rendre olcsóbbak, mint a hagyományos taxitársaságok, ezért áll most a bál Budapesten.

A szolgáltatás 36 ország 130 városában indult már el, és mindenhol átütő sikert aratott a városlakók körében, felforgatva a személyszállítási piacot.

Nyilatkozott az Uber is

Az Uber szerint a hétfői budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. A szolgáltató éppen erről tárgyal a döntéshozókkal is.
Az Uber múlt héten közölte, hogy a szolgáltatást használók száma Budapesten 2015-ben folyamatosan nőtt, már 80 ezernél tart, ami nyolcszorosa a tavaly év elején mértnek. Az autós partnerek száma a 2015. év eleji 200-ról év végére 1200-ra emelkedett. Az utasok többsége budapesti, de a külföldi felhasználók száma is jelentős.

Így kezdődött a blokád

Az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok hétfőn délelőtt adták át petíciójukat a Főpolgármesteri Hivatalban. Majd a Városháza előtt megjelenő taxisok közül négy képviselő tárgyalt Tarlós István főpolgármesterrel. A petíció tartalmáról a taxisok nem árultak el részleteket.
    
Délelőtt a Városház utca a Főpolgármesteri Hivataltól a Pilvax közön át egészen a Ferenciek teréig megtelt taxikkal.
    
A taxisok hétfő kora reggel óta tartanak be nem jelentett demonstrációt a fővárosban a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésében. A helyszínen mintegy száz gépkocsi sorakozott fel, egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat, jelentős torlódást okozva. A helyszínt a rendőrség biztosítja.

Ide nézz! Mi van egy pesti BMW belsejében!