Ha nem is annyira ősi és patinás, a Lada Nivának csaknem ugyanolyan kultikus státusza van a terepesek körében, mint a Land Rover Defendernek. Kivéve persze, hogy a Niva már rég nem Lada: a Chevrolet évekkel ezelőtt megvásárolta a nevet, és bár az eredeti modellt továbbra is gyártják (sőt, jön az utód is), a kettő már nem ugyanaz, és valószínűleg nem is lesz az.

Legalábbis erre utalnak azok a szabadalmi rajzok, amelyeket a General Motors védetett le Oroszországban, és amelyek az új generációs Chevy Nivát ábrázolják. A vonalak nem véletlenül ismerősek: a cég 2014 nyarán mutatta be a leendő modell előtanulmányát, amely jóval látványosabb volt, de hát ezen nem lepődünk meg.

Jövőre jön az új Niva! 2 Az új terepjáró valamikor 2016 során lép szolgálatba, és a hírek szerint az AvtoVAZ szállítja hozzá a motort, legalábbis az orosz piacon. Az 1,6 vagy 1,8 literes erőforrás a helyi sajtó értesülései szerint 120 LE körüli lesz – nincs tehát új a nap alatt, a jelenlegi Niva 1,8-as szívómotorja 122 büszke lóerőt tud.

Az új Niva csinos vonalai ellenére kőkemény terepjáró lesz, legalábbis így reméljük, máskülönben sem értelme, sem esélye nem lehet a piacon, ráadásul hamarosan konkurenciát is kap eredeti szüleitől.