A szokásosnál nagyobb árcsökkenés várható a hazai töltőállomásokon a GKI Energiakutató Kft. (GKI) közleménye szerint. Mint rámutatnak a hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása és ezek alapján jövő héttől olcsóbban tankolhatunk.

A Reuters adatközlése alapján a november 30 – december 4-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 2,5%-kal lett olcsóbb, a gázolajé 6,8%-kal került kevesebbe – mutat rá közleményében a GKI  A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 1,0%-kal erősödött a dollárhoz viszonyítva.

Az üzemanyagpiacokon a benzin ára a héten folyamatosan csökkent, pénteken jelentősen mérséklődött. A gázolaj ára a hét első felében csökkent, csütörtökön emelkedett. A heti átlagos piaci változások, valamint a szerdán (december 2-án) bejelentett dízel árcsökkentés után a benzinnél 7-10 forintos, a gázolajnál pedig 3-4 forintos csökkenés lehetséges.

A benzin ára 335-338 forint/liter közötti szintre, a gázolaj ára várhatóan 336-338 Ft/liter közötti szintre változhat.

Szokatlan áresés várható a benzinkutakon 1
Jó tudni, hogy a MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát a tőzsdei árváltozásokból és a forintárfolyam változásából adódó piaci  hatások alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki.

Erre rakódik még az egyes kutak kiskereskedelmi árrése. Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

Tudod hova kerültek a rendőrség új telepített kamerái? Egyetlen térképen a több mint 300 ellenőrző szerkezet. Kattints a képre!Az is kiderül mennyit kell fizetni a szabályszegésekért.

Szokatlan áresés várható a benzinkutakon 2