Az A-osztály gyártósorának 2013-as beindítása után jövőre a Mercedes GLC is helyet kap a finnországi Uusikaupunki városában működő üzemben, jelentette be ma a Daimler.

A döntés mögött nem kell mély filozófiai okokat keresnünk: iszonyatos a kereslet a GLK utódja iránt, októberben több mint 47 ezer megrendelés érkezett a modellre, és a brémai üzem nem bírja szuflával a gyártást, főleg, mert decembertől jobbkormányos kivitelben is készül az autó. A GLK csak bal oldali kormánnyal volt elérhető, így most fontos új piacok nyílnak meg a típus előtt.

A Valmet Automotive 2017-től kezdi meg a GLC gyártását. Az A-osztályból a 2013-as indítástól 2016 végéig mintegy 100 000 darabbal számol az autógyár; hasonló mennyiségekre lehet számítani a GLC esetében is.

Finnországban készül majd a Mercedes kis terepjárója 2 Nem Uusikaupunki az egyetlen hely, ahol Németországon kívül gyártják a modellt: a pekingi BBAC már idén októberben elkezdte a gyártósorok beüzemelését.

A Valmet Automotive a Saab partnereként jött létre még 1968-ban, de függetlenként dolgoztak számos autógyártónak. Itt készült többek között az Opel Calibra, az első szériás Porsche Boxster, az európai exportra szánt Lada Samara, és legutóbb a Fisker Karma. Szintén itt gyártották a Marussia B2 orosz szupersportkocsit.