Azt követően, hogy szombat hajnalban elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Budapesten újabb városokból jelentettek magas porkoncentrációt a levegőben.

Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó riasztási fokozata szombaton. A polgármesteri hivatal sajtófőnöke, Parillák Gabriella a döntést azzal indokolta, hogy, a szálló por koncentrációjának 24 órás átlagértéke két egymást követő napon túllépte riasztási küszöbértéket. Csütörtökön köbméterenként 124, pénteken pedig már köbméterenként 134 mikrogrammot meghaladó értékeket mért a Széna téri mérőállomás. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm köbméterenként.

A riasztás értelmében tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket – főként a dízelüzeműeket, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy közlekedjenek gyalogosan, valamint a fűtésnél a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

Miskolcon a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el, miután a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, ami 75 mikrogramm köbméterenként.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere közleményében arra kérte a város lakóit, hogy lehetőség szerint részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést. Emlékeztetett arra, hogy a szmogriadó tájékoztatási fokozata idején tilos a kerti hulladék elégetése, valamint a tarló égetése.