Nem lehet nagy gond, ha elkezd esni a hó az M5-ösön, legalábbis ez olvasható ki az út fenntartásáért felelős társaságok közleményéből. Mert mint írják, az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az AWAY ITE Zrt. felkészült a téli időjárásra.

 

A 156,6 km hosszú autópálya-szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített járművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját, kettős rendeltetésű jármű, továbbá hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek bevonásával oldják meg. (A fotók illusztrációk)

 

Speciális harcosok

Speciális harcosok

A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként végeznek útellenőrzést. Emellett térfigyelő kamerarendszert is üzembe helyeztek, amely a csomópontokban történteket mutatja meg.

 

Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők.

 

A társaságok azonban figyelmeztetnek: a balesetmentes közlekedés függ az utazók magatartásától és a járművek felkészültségétől is. A biztonságos téli közlekedés érdekében érdemes átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.