A repülőgépek, forgalmas utak és sínek okozta zaj hatásait vizsgálták a környéken élők egészségének monitorozásával három régióban – a Rajna-Majna vidékén, Köln és Bonn térségében, valamint Stuttgartban.

A közlekedési zaj növeli a depresszió és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, de az eddigi vélekedésekkel ellentétben nem bizonyítható, hogy hatással lenne a vérnyomásra – közölték a NORAH szerzői.

A kutatásban résztvevők közül a depresszió elsősorban azokat érintette, akik repülőtér közelében éltek. Ezeket a pszichés következményeket eddig szinte alig vették figyelembe – vélik a kutatók, akik az életminőséget, az alvás folyamatát és a betegségek gyakoriságát is vizsgálták. A repülőterek környékén élők általában erős leterheltségről számoltak be, az évek során pedig ez az érzetük erősödött.

Pozitív dolgokról is beszámolhattak a tudósok: amióta 2011-ben a frankfurti repülőtéren hatórás éjszakai pihenőidőt vezettek be, a környék lakói lényegesen nyugodtabban alszanak.

A NORAH nemzetközi szinten az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely a közlekedési zaj egészségre és életminőségre mért hatását vizsgálta – közölte Johann-Dietrich Wörner, a kutatás elkészítésére megbízást adó frankfurti repülőtéri fórum vezetője.

A közlekedés zajának hatásait Frankfurt térségében 900 ezer épületnél mérték, a megterheltségről 29 ezer lakót kérdeztek repülőtér környékén, az egészségügyi kockázatok elemzéséhez az egészségbiztosítók által egymillió emberről gyűjtött adatot vizsgáltak. Az alvásminőség kutatásában kétszázan, a vérnyomás változásának vizsgálatában 844-en vettek részt.